Διαδρομές στη Χίο

Βολισσός – Παλαιά Ποταμιά – Άγιο Γάλα

Η Βολισσός βρίσκεται 40 χιλιόμετρα από πόλη της Χίου, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει ένα βυζαντινό κάστρο των μεσαιωνικών χρόνων. Είχε σχήμα τραπεζίου με έξι κυκλικούς πύργους. Μέσα στο κάστρο υπήρχαν αρκετά κτίρια, δεξαμενές και εκκλησίες. Η Βολισσός είναι το μεγαλύτερο χωριό στη βορειοδυτική Χίο – στη περιοχή του βουνού Αμανή.

Αφήνοντας τη Βολισσό, στο δρόμο προς Άγιο Γάλα, αξίζει να επισκεφθείτε την παλιά Ποταμιά. Είναι ένα εγκαταλελειμμένο, πριν πολλές δεκαετίες χωριό, που στέκει καταμεσής μια ανήλιας χαράδρας. Είναι περιτριγυρισμένο από βελανιδιές, πηγές και ανεμόμυλους. Ανάμεσα στα ερείπια και τα χαλάσματα των πέτρινων σπιτιών, αυτό που σώζεται ακόμα είναι το σχολείο, χτισμένο το 1912. Επίσης διασώζονται και η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου. Τα ερείπια της Παλιάς Ποταμιάς έχουν, πλέον, γίνει ένα με το γύρω περιβάλλον. Το συναρπαστικό, αλλά και τρομακτικό σκηνικό, σου κόβει κυριολεκτικά την ανάσα.

Στην συνέχεια και περνώντας από τα υπόλοιπα χωριά της Αμανής φθάνουμε στο Άγιο Γάλας (69 χιλιόμετρα από την πόλη). Είναι χτισμένο στη βορειοδυτική κορυφή της Χίου, στη κορυφή ενός βραχώδους βουνού. Μοναδικά σπήλαια εκτείνονται κάτω από το χωριό. Πρόκειται για ένα συγκρότημα τουλάχιστον τριών θαλάμων, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι περίπου 200 μέτρα. Οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν σε αυτό το σπήλαιο στη διάρκεια της Νεολιθικής περιόδου ( 6000-5000 π.Χ) και έζησαν μέχρι το 2700 π.Χ. Κομμάτια από αντικείμενα πηλού δείχνουν ότι το σπήλαιο χρησιμοποιούνταν επίσης κι ως ιερό από τους Αρχαϊκούς στους Ρωμαϊκούς χρόνους. Από την Βυζαντινή περίοδο έως σήμερα έχει εξυπηρετήσει ως τόπος χριστιανικής λατρείας αφιερωμένο στη Παναγία Αγιογαλούσαινα. Υπάρχει επίσης ένα μικρό εκκλησάκι της Αγίας Άννας μέσα στη σπηλιά.

Οι Λάτρεις του κρασιού μπορείτε να επισκεφτείτε τα Οινοποιεία Αριούσιος στο χωριό Εγρηγόρος και το Οινοποιείο του Κεφάλα στη Βολισσό.

Τα Μυστικά της Διαδρομής
Πληροφορίες

Για μπάνιο σας προτείνουμε τις παραλίες Μάναγρο και Λευκάθια στη Βολισσό.

Στη Βολισσό, ζητείστε να αγοράσετε φρέσκο ζυμωτό ψωμί από τον παλιό ξυλόφουρνο του χωριού.

Αξιοθέατα που θα δείτε

Εικόνες της Διαδρομής

Εξερευνήστε & Ανακαλύψτε

Διαδρομές στη Χίο

πάνω