Διαδρομές στη Χίο

Μεσαιωνικά Χωριά – Μαστιχοχώρια

Στα νότια της Χίου, θα βρείτε 9 χωριά – κάστρα, τα περίφημα μαστιχοχώρια. Χτίστηκαν έτσι για να προστατέψουν τις οικογένειες των μαστιχοκαλλιεργητών και την παραγωγή της μαστίχας από τις επιδρομές των πειρατών. Τα χωριά αυτά είναι τα εξής: Πυργί, Μεστά, Ολύμποι, Ελάτα, Λιθί, Βέσσα, Αρμόλια, Καλαμωτή και Πατρικά. Τα μαστιχοχώρια πήραν τη σημερινή μορφή τους αρκετούς αιώνες πριν, γι’ αυτό και ονομάζονται και Μεσαιωνικά χωριά.

Όποιο από τα μαστιχοχώρια και να επισκεφθείτε θα σας συναρπάσει και θα σας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο με τρόπο μαγικό. Τα πιο καλά διατηρημένα μαστιχοχώρια είναι το Πυργί, οι Ολύμποι και τα Μεστά.

Πυργί

Προτού να φθάσετε στο Πυργί κάντε μία στάση στα Αρμόλια ένα χωριό κυρίως γνωστό στο νησί για τα πήλινα αγγεία του — γλάστρες, κούπες, «μπουρμπούλια», πιθάρια κλπ
Εκεί πάνω στον κεντρικό δρόμο θα συναντήσετε πολλά εργαστήρια και μαγαζιά με πήλινα διακοσμητικά. Αναζητείστε τον τελευταίο αγγειοπλάστη που είναι πρόθυμος να σας δείξει την τέχνη του και να σας μιλήσει γι’ αυτήν και για την ιστορία της.

Το Πυργί λέγεται και «ζωγραφιστό χωριό», λόγω των περίτεχνων διακοσμητικών μοτίβων στις προσόψεις των σπιτιών, γνωστά ως «ξυστά» και απέχει 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου. Αξίζει να επισκεφτείτε την βυζαντινή εκκλησία των Αγ Αποστόλων αντίγραφο της Νέας Μονής.

Ολύμποι

Οι Ολύμποι βρίσκονται μετά το Πυργί σε απόσταση 30 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου. Αξίζει να δείτε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στην κεντρική πλατεία με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, καθώς και την Τράπεζα των Ολύμπων, ένα διώροφο κτίριο με μακρόστενες αίθουσες που σώζεται από τον Μεσαίωνα σε καλή κατάσταση.

Από τους Ολύμπους μπορείτε να επισκεφθείτε το σπήλαιο της Συκιάς με εντυπωσιακό σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο. Είναι επισκέψιμο με τη συνοδεία ξεναγού, από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Λειτουργεί καθημερινά 11 π.μ – 6 μ.μ, εκτός Δευτέρας.

Λιγότερο από 1χιλιόμετρο μακριά από το σπήλαιο των Ολύμπων, θα βρείτε μια από τις φημισμένες παραλίες της Χίου. Η Άγια Δύναμη είναι μια παραλία που πρέπει οπωσδήποτε να κολυμπήσετε.

Μεστά

Το χωριό Μεστά βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Χίου. Είναι το πιο απομακρυσμένο από τα μεσαιωνικά χωριά, αλλά ταυτόχρονα και το πιο καλοδιατηρημένο. Είναι χτισμένο σαν λαβύρινθος και η βόλτα στα σοκάκια του κάτω από τις καμάρες που σχηματίζουν τα μπαλκόνια μοιάζει με ταξίδι στον 14ο αιώνα.

Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Παλαιού Ταξιάρχη με το ξυλόγλυπτο τέμπλο που θεωρείται περίτεχνο δείγμα της Χιώτικης ξυλογλυπτικής.

Τα Μυστικά της Διαδρομής
Πληροφορίες

Στα Μεστά θα βρείτε μερικές ταβέρνες για φαγητό αλλά αν θέλετε να γευματίσετε με θέα τη θάλασσα μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι το Λιμένα των Μεστών. Εκεί θα βρείτε 2 ταβερνούλες με ψαρομεζέδες και φρέσκο ψάρι.

Μη φύγετε από τα Μεστά χωρίς να δοκιμάσετε Το παραδοσιακό Μεστούσικο κρασί και τη Σούμα, ποτό που μοιάζει με το ούζο και φτιάχνεται στην περιοχή από την απόσταξη σύκων και σταφυλιών.

Αν θέλετε κάτι γλυκό ρωτήστε για τους Λουκουμάδες Κανέλλος.

Απολαύστε τα Μαστιχοχώρια, ενοικιάζοντας ένα αυτοκίνητο από το γραφείο μας.

Αξιοθέατα που θα δείτε

Εικόνες της Διαδρομής

Εξερευνήστε & Ανακαλύψτε

Διαδρομές στη Χίο

πάνω