Διαδρομές στη Χίο

Νέα Μονή – Αυγώνυμα – Ανάβατος – Λιθί

Στο κέντρο του νησιού, 12 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου, βρίσκεται η Νέα Μονή. Είναι ένα παγκοσμίου φήμης, μεσαιωνικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς που προστατεύεται από την UNESCO (από το 1990). Πιθανότατα, είναι το σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού. Η Νέα Μονή ξεχωρίζει για τα θαυμάσιας τέχνης ψηφιδωτά του, φτιαγμένα από καλλιτέχνες της Κωνσταντινούπολης. Μαζί με τη Μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία και τη Μονή Δαφνιού τα ψηφιδωτά της Νέας Μονής θεωρούνται τα κορυφαία μεσαιωνικά δείγματα αυτής της τέχνης στην Ελλάδα.

Μετά τη Νέα Μονή (16χλμ από την πόλη της Χίου) σ’ ένα βραχώδη λόφο θα βρείτε το γραφικό χωριό των Αυγωνύμων. Τα Αυγώνυμα είναι ένα μεσαιωνικό γραφικό χωριό με τα σπίτια χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο και με υπέροχη θέα στο Αιγαίο.

Στα Αυγώνυμα θα βρείτε μερικές ταβέρνες με νόστιμους μεζέδες. Σε απόσταση 5χλμ. από τα Αυγώνυμα και σε υπέροχη διαδρομή ανάμεσα από ελαιόδεντρα και πεύκα, θα συναντήσετε τον Ανάβατο. Σκαρφαλωμένος πάνω σε έναν απόκρημνο βράχο, στην άκρη του γκρεμού, δεσπόζει στην γύρω περιοχή. Η απόσταση του από την πόλη της Χίου είναι μόλις 21χλμ.

Τόπος μοναδικής ομορφιάς, γεμάτος ιστορία, τέχνη και θρύλους είναι ο Ανάβατος. Ο «Μυστράς» της Χίου, στέκει περήφανος, στην καρδιά του νησιού θυμίζοντας μία νεκροζώντανη πολιτεία.  Η διαδρομή ως τον ξακουστό Ανάβατο μπορεί να συνδυαστεί με επίσκεψη στον μαγευτικό κόλπο της Ελίντας με τα γαλαζοπράσινα νερά. Η Ελίντα είναι από τις ωραιότερες και καθαρότερες παραλίες της Χίου.

Στην συνέχεια, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς το Λιθί, που βρίσκεται σε μια απόσταση 23,5χλμ  από την πόλη της Χίου. Το Λιθί είναι γνωστό για την αμμώδη παραλία του με ρηχά νερά , καθώς και για τα φρέσκα ψάρια που μπορείτε να βρείτε στις ψαροταβέρνες που υπάρχουν κατά μήκος της παραλίας.

Τα Μυστικά της Διαδρομής
Πληροφορίες

Αξίζει να μείνετε στα Αυγώνυμα ως αργά το απόγευμα και να απολαύσετε το πιο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στη Χίο.

Αξιοθέατα που θα δείτε

Εικόνες της Διαδρομής

Εξερευνήστε & Ανακαλύψτε

Διαδρομές στη Χίο

πάνω