Διαδρομές στη Χίο

Χίος – Μουσείο Μαστίχας – Εμπορειός – Κώμη

Η μοναδική ιστορία της μαστίχας και ο τρόπος που σημάδεψε την ιστορία της Χίου ανά τους αιώνες, αποτυπώνονται στο Μουσείο Μαστίχας. Βρίσκεται στα 25χλμ  απόσταση περίπου από την πόλη της Χίου και πριν το χωριό Πυργί. Περιτριγυρισμένο από μαστιχόδεντρα είναι ένα πραγματικό κόσμημα αρχιτεκτονικής. Σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, το Μουσείο Μαστίχας Χίου σκοπεύει να αναδείξει την παραγωγική ιστορία της καλλιέργειας και της επεξεργασίας της μαστίχας.

Η μαστίχα εκκρίνεται από μαστιχοφόρους σκίνους, οι οποίοι χαράσσονται με ιδιαίτερη προσοχή («κέντημα»). Μετά από 15 μέρες μαζεύεται, περνάει διάφορα στάδια καθαρισμού και κοσκινίσματος και διαχωρίζεται ανάλογα με το μέγεθός της. Οι δυνατότητες χρήσης της είναι πολλές κυρίως στη ζαχαροπλαστική, στην ποτοποιία και στην παραγωγή καλλυντικών.

Η καλλιέργεια της Μαστίχας
Με την επίσκεψή σας στο μουσείο θα γνωρίσετε την παραδοσιακή καλλιέργεια της μαστίχας, την ιστορία και τον πολιτισμό της μέσα από μία πολύπλευρη βιωματική εμπειρία. Θα δείτε, θα αγγίξετε και θα μυρίσετε τη μαστίχα. Θα κατανοήσετε την αρχιτεκτονική, την ιστορία και την κοινωνική οργάνωση των Μαστιχοχωρίων. Ακόμη θα μάθετε για τη συνεταιριστική εκμετάλλευση και μεταποίηση της μαστίχας και τους τρόπους με τους οποίους σήμερα ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από πολυμεσικές εφαρμογές, ταινίες τεκμηρίωσης, μακέτες και πρωτότυπα μηχανήματα σε λειτουργία. Επίσης μέσω της υπαίθριας έκθεσης, όπου ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με το φυτό και το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ευδοκιμεί.

Ωράριο Λειτουργίας
Μουσείο Μαστίχας Χίου

Το Μουσείο Μαστίχας είναι ανοιχτό στις παρακάτω περιόδους:

1 Μαρτίου – 15 Οκτωβρίου: 10:00 έως 18:00

16 Οκτωβρίου – 28 Φεβρουαρίου: 10:00 έως 17:00

Κλειστό: Κάθε Τρίτη, 1η Ιανουαρίου, Μεγάλη Παρασκευή (έως 24:00), Κυριακή Πάσχα, 1η Μαΐου, 22 Ιουλίου (τοπική εορτή), 15 Αυγούστου, 25-26 Δεκεμβρίου

Τιμή Εισιτηρίου
Μουσείο Μαστίχας Χίου

Γενική είσοδος: 3 €

Μειωμένο εισιτήριο: 1.5 €

Αξιοθέατα που θα δείτε

Στιγμές της Διαδρομής

Συνεχίζοντας νότια από το Μουσείο Μαστίχας  μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι το χωριό Εμπορειός οπού εκεί βρίσκεται και το ξενοδοχείο μας Emporios Bay.

Το μέρος είναι πασίγνωστο για την περίφημη παραλία Μαύρα Βόλια με ηφαιστιογενή μαύρα βότσαλα και βαθιά καθαρά νερά. Συγκεκριμένα υπάρχουν 3 παραλίες στη σειρά. Η πρώτη με το όνομα Μαύρα Βόλια ή Μαύρος Γυαλός και οι άλλες 2 με το όνομα Φώκι. Στο τέλος της πρώτης παραλίας υπάρχει μία καντίνα που προσφέρει σάντουιτς- αναψυκτικά-παγωτά και καφέ. Στη συνέχεια θα βρείτε ένα μονοπάτι που οδηγεί στη δεύτερη και τρίτη παραλία με το όνομα Φώκι.

Στο λιμανάκι του Εμπορειού θα βρείτε αρκετές παραδοσιακές ταβέρνες για φαγητό. Αξίζει να επισκεφτείτε και τον Προϊστορικό οικισμό του Εμπορειού στις παρυφές του λόφου του Προφήτη Ηλία. Η θέα από το ναό της Αθηνάς στο ψηλότερο σημείο του οικισμού θα σας καταπλήξει.

Οι ώρες που είναι ανοιχτός είναι καθημερινά εκτός Δευτέρας από τις 08.30 -15.00

Κώμη
Εάν δεν είσαστε φίλοι της παραλίας με βότσαλα αλλά με άμμο, η επόμενη παραλία στην περιοχή της Κώμης είναι μια καλή επιλογή. Είναι αμμώδης και ιδανική για παιχνίδια και ηλιοθεραπεία. Διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες ντους και μερικές παραδοσιακές ταβέρνες και καφετέριες.

Αξιοθέατα που θα δείτε

Εικόνες της Διαδρομής

Εξερευνήστε & Ανακαλύψτε

Διαδρομές στη Χίο

πάνω